Βιογραφικό σημείωμα

michalis violaris 001Γεννήθηκε στην Αγία Βαρβάρα της Κύπρου, ένα μικρό χωριό κοντά στη Λευκωσία.
Παίρνοντας το πτυχίο της Φιλοσοφικής στην Αθήνα,  υπηρέτησε ως Φιλόλογος σε διαφορα Γυμνασια της Αττικης,και στο Υπουργειο Παιδειας,με αποσπαση.
Η σχέση του με τη μουσική άρχισε ουσιαστικά από το 1965,όταν άρχισε να γράφει δικά του τραγούδια, όπως το «Ούλα Χαλάλιν σου»,  «Αρκείς τζιαι πέθανα»  και πολλά άλλα, που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.
Από τις αρχές του 1967,αρχιζει και η τραγουδιστική του πορεία.
Στην Πλάκα, φιλοξενείται από την Καίτη Χωματά, στην μπουάτ Παράγκα, όπου γίνεται η γνωριμία του με τον Γιάννη Σπανό.
Έτσι, αρχίζει η δισκογραφία με τον συνθέτη, με την Πρώτη και Δεύτερη Ανθολογία, που είναι μελοποιημένη ποίηση δοκίμων ποιητών, όπως: Σωτήρης  Σκίπης, Γεώργιος Βιζυηνός, Γεώργιος  Ζαλοκώστας, Αιμιλία Δάφνη,  και άλλοι.
Η γνωριμία του με τον Γιώργο Κριμιζάκη, του δίνει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει  δεκάδες τραγούδια, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Από το 1971 αρχίζει η προετοιμασία για την έκδοση του έργου των Οδυσσέα Ελύτη και Λίνου Κόκοτου με τίτλο, «Το θαλασσινό τριφύλλι». 
Ύστερα  έρχεται η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα στην κινηματογραφική ταινία « Το νησί της Αφροδίτης»   με το τραγούδι  «Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ».
Παράλληλα, από το 1972 και μετά  αρχίζουν οι εμφανίσεις σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αγγλία, σε συναυλιακούς  χώρους κοντά στους απόδημους.
Σημαντική συναυλία στο Carnegie Hall  της Ν. Υόρκης,  πραγματοποιείται το 1976, τα έσοδα της οποίας προσφέρονται στην Κύπρο μετά την εισβολή.
Ερμήνευσε μελοποιημένα  ποιήματα και στίχους των: Οδυσσέα Ελύτη,  Ιακώβου Καμπανέλλη, Κώστα Μόντη, Κώστα Γεωργουσοπούλου, Μιχάλη Πασιάρδη, Λευτέρη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Ιατροπούλου, Γιάννη Κακουλίδη, Σώτιας Τσότου και άλλων.
Ερμήνευσε τραγούδια των : Γιάννη Σπάνου, Μίμη Πλέσσα, Λίνου Κόκοτου, Βασίλη Κουμπή, Γιώργου Κριμιζάκη,  Γιώργου Κοντογιώργου, Γιώργου Κατσαρού και άλλων.